Soms heb je van die boeken waar je het liefste in wilt blijven doorlezen, Playing Big is er daar eentje van. Ik baalde er van dat het boek uit was. Wat een fantastische inzichten heb ik weer gekregen. Het boek is heel fijn opgebouwd en neemt je in 10 stappen mee om hoger spel te spelen als vrouw.
Playing Big gaat over hoger spel spelen
Wij vrouwen zijn geneigd om onszelf klein te houden. Soms vechten we nog tegen een vooroordeel dat we moeten zorgen voor ons gezin in plaats van carrière maken. De vraag is alleen: “Wie legt ons dat op.” Is dat de maatschappij of zijn we dat zelf? Misschien een beetje van beide. Ik geloof er in dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons leven en vind daarom dat we het onszelf vooral opleggen. We hebben een kritische stem in ons die ons in een veilige haven wil houden, omdat we bang zijn dat ons leven vergaat als we buiten onze comfortzone treden.
Tara noemt die kritische stem onze innerlijke rechter en geeft in haar boek handvatten hoe we hiermee om kunnen gaan. In 10 stappen leer je hoger spel spelen. Het is tijd dat wij vrouwen onszelf niet langer klein houden. We mogen op onderzoek uitgaan naar onze ware ambities en motivatie, om ze vervolgens te realiseren. It’s time to PLAY BIG. Dat doen we door het luisteren naar onze innerlijke mentor. We mogen meer vertrouwen op onze intuïtie.
In haar boek benoemt Tara ook de kracht van schrijven. Hoe het je kan helpen om je blij te schrijven en hoe het je in staat stelt te achterhalen wat je echt denkt en voelt. Dat is precies waar schrijven voor mij om draait. Maar er is meer ….
10 stappen om hoger spel te spelen
In haar boek benoemt Tara 10 stappen die je helpen om jezelf niet langer klein te houden. Ik neem ze hieronder met je door:
- De innerlijke rechter: oftewel je kritische stem. De stem die je ervoor zorgt dat je niet je dromen najaagt. Ik noem ze ook wel bullshit excuses. Het gaat er niet om dat je de stem het zwijgen oplegt, maar leren om met die stem om te gaan. Laat je niet langer dwarsbomen door deze stem. Wat de innerlijke rechter zegt, is gewoonweg niet waar. Je innerlijke rechter wil je alleen maar in je veilige haven houden. Maar is deze wel echt zo veilig?
- Innerlijke wijsheid: je innerlijke wijsheid wordt ook wel je innerlijke mentor genoemd. Door haar op te roepen leer je wat je werkelijk wilt en zorg je ervoor dat je wel stappen gaat zetten. Iedereen heeft een stem in zich die niet gebukt gaat onder angst en onzekerheid. Maar een stem die juiste grote kalmte kent en liefde uitstraalt. Om bij jouw innerlijke mentor te komen heeft Tara een visualisatie opgenomen die je kunt beluisteren. Je innerlijke mentor wordt ook wel je toekomstige ik genoemd.
- Manieren om naar angst te kijken: Tara noemt in haar boek twee soorten angst: Jira en Pachad brengt ons meestal op een dwaalspoor, omdat het de angst is voor dreigingen die werkelijk aanvoelen, maar het niet zijn. Pachad speelt op als we ons bedreigd voelen in onze comfortzone en komt van onze innerlijke rechter. Jira is het gevoel dat opkomt als je een grotere ruimte probeert in te nemen dat onwennig voelt, de angst die je voelt als je ineens veel meer energie krijgt dan je had. Het verschil is dat je bij Pachad gericht bent op een mogelijke uitkomst en bij Jira een reactie is op wat er in het heden gebeurd
- Onthechten van lof en kritiek: laat je niet leiden door de mening van anderen. Leer hoe je keuzes maakt voor jezelf en niet om de goedkeuring te krijgen van een ander. In haar boek benoemt Tara een aantal stelregels voor feedback. Waaronder: “Feedback vertelt niets over jezelf, maar iets over de persoon die de feedback geeft”.
- De brave leerling achter je laten: op school leren we ons aanpassen aan het gezag in plaats van onze eigen koers te varen. We passen ons makkelijk aan de situatie aan en gaan af op wat we hebben geleerd. Terwijl de waarde die we hebben in te brengen hangt niet alleen af van de informatie die we hebben verwerkt. We onderschatten de impact van onze aangeboren talenten
- He verstoppen: ook wel bullshit excuses die je weerhouden om de volgende stap te zetten, zoals: eerst even dit en dan dat, eindeloos zaken blijven bijschaven, je eigen verhaal niet laten horen, ik moet eerst studeren voordat ik….
- De sprong wagen: zet een eerste stap in de richting die je wilt. Het moet een kleine stap zijn die je binnen één à twee weken afgerond worden, maar moet je wel uitdagen. Het doel is dat je er iets van leert en dat je dichter bij je hogere doel komt.
- Krachtig communiceren: de manier waarom je communiceert met de buitenwereld zorgt ervoor of je wel of niet serieus genomen wordt. We gebruiken in onze communicatie vaak woorden als: alleen, eigenlijk, sorry maar of even. Hierdoor houden we onszelf klein en verliest onze boodschap aan kracht.
- Roepingen: een roeping is een verlangen om een bepaalde behoefte of probleem om deze wereld aan te pakken. Vind jouw roeping op basis van de acht manieren die Tara in haar boek beschrijft. Een voorbeeld is dat je een krachtige visie hebt en deze met de wereld wilt delen.
- Laat het soepel verlopen: welke vaste rituelen kun jij in je leven introduceren die je kunnen helpen om hoger spel te spelen. Je kunt bijvoorbeeld mensen zoeken die je kunnen aanmoedigen bij jouw doel om hoger spel te spelen. Wees niet te streng voor jezelf. Lukt iets niet, onderzoek dan waarom dat zo is en heb hier geen oordeel over.
Wat heeft het mij gebracht?
Ik kan wel uren doorpraten over de onderwerpen uit het boek. Ik vind het fantastisch hoe Tara dit behapbaar heeft gemaakt. Voor mij is heel duidelijk geworden dat ik meer mijn eigen verhaal mag gaan vertellen en hiermee anderen kan helpen. Er vielen puzzelstukjes op z’n plek zoals hoe de innerlijke rechter mij wil behoeden om hoger spel te spelen, terwijl ik hier niet gelukkiger van word. Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. Ik moet niet te streng voor mezelf zijn, als iets mijn roeping is, dan komt het altijd op mijn pad.
Wat ik ook heel leuk vond was de visualisatie oefening. Ik leerde mijn innerlijke mentor kennen en ik hoop dat ze me nog vaak raad mag geven.
Het boek lezen? Je hebt zowel een Nederlandse als een Engelse versie. Je bestelt ze bij Bol.com via mijn shop.