fbpx
Selecteer een pagina

Plannen met kinderen, in mijn ogen kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Met onze oudste hebben we ervaren dat plannen noodzakelijk is als je op het voortgezet onderwijs zit. Zeker als je het nooit gedaan hebt, begin je met een achterstand.

Plannen is samenwerken

Daan kon altijd heel goed meekomen op de basisschool. Als er een topografietoets of Engelse toets gemaakt moest worden, dan keek hij het de dag ervoor over en haalde een tien. Hij werd niet echt uitgedaagd om te plannen. Ik ben er een voorstander van om met plannen op de basisschool te beginnen.

Dit hoeft niet met stapels huiswerk, maar laat de kinderen wel zien hoe dit er straks aan toe gaat. En ga daar als ouders ook in mee. Het is een kwestie van samenwerken. Een samenwerking tussen leerkracht, ouders en kind. Het kinderbrein is er niet voor gemaakt om te kunnen plannen, maar het geeft ze wel structuur.

Onze middelste vervloekt ons nu wel eens. Bij zijn broer ging dit mis, dus voor hem hebben we een andere aanpak. Ook hij komt makkelijk mee en hoeft niet te plannen om zijn toetsen te halen, maar hij moet nu wel van ons. Zo begint hij met een goede basis als hij naar het voortgezet onderwijs gaat.

Wekelijks een moment inplannen

Op school hebben we het ook aangekaart dat we graag zien dat er meer aandacht aan besteed wordt. We hebben het idee dat er nu meer gepland wordt. Wekelijks maak ik met de jongens een planning en de jongste gaat hier al in mee. Ook al zit hij in groep 5. We maken een schema en zetten daar alles in wat er gebeuren gaat, niet alleen qua schoolwerk, maar houden ook rekening met:

  • Trainingen
  • Spelen met vriendjes
  • Verjaardagen (al worden die op dit moment niet massaal gevierd)

Door te beginnen met de leuke dingen en daaromheen het schoolwerk te plannen wordt het overzichtelijk.

Stress voorkomen door te plannen

Ik merk bij de oudste twee dat ze echt houvast hebben aan een planning. Iedere dag pakken ze de planning erbij en kijken wat ze moeten doen.

Naast dat het een houvast is, leren we ze ook om er flexibel mee om te gaan. Soms zijn er zaken waardoor je de planning niet afkrijgt of wanneer je je niet zo lekker voelt. Je kunt natuurlijk ook vooruitwerken. Onvoorziene omstandigheden zijn er altijd. We pakken de planning erbij en kijken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat het werk afkomt en er geen stress ontstaat. Daar hebben ze nu wat aan en in de toekomst.

Plan jij samen met je kinderen? Zo ja, hoe pak je dat aan?

Laat het me weten in de comments of ga het gesprek met me aan op Instagram.

afsluiting blog Margreet Stegeman

Spread the love