Stressortherapie als oplossing voor long covid
Daar zijn we weer, met een update. In mijn vorige blog vertelde ik je al over stressortherapie. En dat ik de gelukkige ben die als proefcliënt van mijn vriendin Célie aan de slag mag met mijn herstel. Ik zal je in dit artikel meer vertellen over stressortherapie en wat mijn ervaringen tot nu toe zijn. Als disclaimer wil ik erbij vermelden dat het echt om mijn eigen ervaring gaat. Ik ben geen expert, enkel een ervaringsdeskundige. Als je meer wilt weten over stressortherapie en of het ook voor jou kan werken neem dan vooral contact op met een erkende stressortherapeut.
Wat is stressortherapie
De stressortherapie is ontwikkeld door Marten Klaver. Hij is een voormalig neuroloog en expert in neuropsychologie. Stressortherapie is een gespecialiseerde behandeling gericht op het aanpakken van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).
Deze therapie is ontwikkeld om onbewuste stress en emotionele triggers (de “stressoren”) op te sporen en te neutraliseren. De methode is gebaseerd op wat Marten Klaver de “limbische verklaring” noemt. In deze verklaring gaat men ervan uit dat het limbische systeem (het onbewuste gedeelte in het midden van je brein) in de hersenen emoties reguleert die fysieke klachten kunnen veroorzaken. Dit gebeurt wanneer deze emoties worden onderdrukt of niet worden geuit. (Bron: stressortherapie.nl)
Hoe werkt stressortherapie in de praktijk: het fort en de ophaalbrug
Om mij te verduidelijken wat er in je brein gebeurt vertelde Célie over hoe het limbisch systeem werkt door een fort als voorbeeld te nemen. In dat fort zitten onder andere je emoties opgeslagen. Door een ophaalbrug kunnen deze emoties naar buiten. Echter is er één emotie, ik noem ‘m de opperbevelhebber, die deze ophaalbrug omhoog houdt. Ik zie het voor me dat hij de boel barricadeert en iedereen ervan overtuigd dat het heel onveilig is daarbuiten. En dat daarom de ophaalbrug naar boven blijft.
Die emoties willen hoe dan ook naar buiten en gaan daarom incognito. Ze vermommen zich als klachten om toch “veilig” naar buiten te kunnen. De klachten die ik ervaar bij long covid. Tijd dus om te achterhalen wie die opperbevelhebber is.
De etter van de klas
De opperbevelhebber kun je ook zien als de etter van de klas. Jij staat als docent voor de klas en er is één ettertje die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Maar je weet niet wie het is. Want het ettertje heeft allerlei vriendjes om zich heen verzamelt die ook gaan rellen in de klas. De zogenaamde meelopers. Het is als docent belangrijk om de etter op te sporen om de rust in de klas terug te laten keren.
Door het opsporen van de etter van de klas kun je de rust in de klas terugbrengen. Als je weet wie de etter is, kun je kijken wat de oorzaak is van het gedrag. De etter doet dit niet zomaar. Er zit iets achter.
Terug naar je kindertijd
De emotie is terug te leiden naar een moment in je kindertijd. Meestal tussen 0 en derde levensjaar. Daar heb je een emotie ervaren die op dat moment onveilig was. En daarom in de toekomst verdrongen moet worden. Als kind betrek je alles op jezelf. Mijn stressor hebben we na diep graven gevonden in mijn tweede levensjaar. In dat moment had ik het gevoel dat ik niet gewenst was en gedumpt moest worden. Als ik er nu naar kijk, snap ik heel goed waarom dat gebeurde. Maar als kind denk je dat het persoonlijk is. Ik had dus heel sterk het gevoel dat ik niet goed genoeg was en daarom werd gedumpt.
Omdat deze situatie zo onveilig voelde voor mij heb ik (onbewust) besloten dat dit nooit meer mocht gebeuren. Ik ben mij daarom gaan aanpassen aan anderen. Ik ging pleasen en ontwikkelde een vervelende vorm van perfectionisme. Ik wilde me bewijzen. Ik deed er alles aan om maar zover mogelijk bij mezelf vandaan te blijven. Want het was niet veilig om te vertrouwen op mijn eigen inzichten en keuzes.
Wat geresulteerd heeft in chronische klachten. In mijn geval in long covid. Hier zit natuurlijk nog veel meer achter en misschien heb je het idee dat ik nu een beetje kort door de bocht ga. En als het onduidelijk is, stel me gerust vragen. Ik vind het een fascinerend onderwerp en deel graag mijn ervaringen. En ik kan je doorsturen naar de juiste personen als ik geen antwoord kan geven op je vraag. Je kunt hieronder een reactie achter laten of mij een berichtje sturen op Instagram.
De hamvraag: herstel je met stressortherapie van long covid?
Ik kan je nog geen volmondig JA geven, maar ik merk wel verschil sinds ik met de therapie gestart ben. Sinds ik mijn stressor heb doorvoelt, heb ik een vrijer gevoel en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik vind het makkelijker om voor mezelf te kiezen.
Je vraagt je misschien af of ik ook minder klachten heb. Ja en nee. Ik ervaar een verschuiving, maar je stressor kennen is één onderdeel van het proces. De volgende uitdaging is het aanpassen van je gedrag. Je hebt jarenlang die emotie onderdrukt met bepaald gedrag. Om die emotie maar niet te voelen. Dat gedrag ben je niet zomaar kwijt. Je brein is een voorspelmachine, dus blijft het hetzelfde gedrag vertonen als altijd. Tenzij je ermee aan de slag gaat. Dat is mijn volgende stap.
De volgende stap: aanpassen van het gedrag
Gedragsverandering kan alleen plaatsvinden als je jouw brein nieuwe dingen aanleert. Nieuwe paadjes in je hersenen aanleggen. Dat vergt tijd. Stressortherapie is ook geen quick fix. Je kunt het een beetje zien als olifantenpaadjes. Die ontstaan als er steeds weer verkeer over hetzelfde stukje gaat. Dan ontstaat er een paadje. Precies dat is wat ik nu te doen heb. Ik hou je weer op de hoogte. En je weet het, bij vragen: trek aan de bel.
0 reacties